Ai nevoie de un nou loc de muncă? Preferi să lucrezi de la distanță pentru o companie din străinătate? Sau ești dispus să îți schimbi domiciliul dacă îți vei găsi un job potrivit studiilor sau abilităților tale? În ultimii ani, tot mai mulți locuitori din țară încearcă să-și găsească de lucru în străinătate. Fie că sunt atrași de cultură, de stilul de viață sau pur și simplu de dorința de a descoperi și încerca noi oportunități, această decizie aduce o mulțime de beneficii. Dacă ai decis să-ți extinzi cariera în afara granițelor, află în rândurile următoare cum să găsești și să aplici pentru un loc de muncă.
De ce să aplici pentru un loc de muncă în străinătate?
Îți cauți un nou job pentru că simți nevoia să faci o schimbare? Poate ai evoluat și actualul loc de muncă nu mai corespunde așteptărilor tale. Sau ți s-a schimbat situația familială și ai nevoie de mai multă stabilitate și nevoi financiare mai ridicate. Oricare ar fi motivul, în România există numeroase site-uri cu locuri de muncă. Dar, de ce să te limitezi la joburile din țară și să nu-ți oferi mai multe șanse? Un loc de muncă în străinătate vine la pachet cu o mulțime de beneficii. Atât din punct de vedere profesional, cât și personal.
Începe prin a-ți defini obiectivele profesionale
Indiferent de țara în care dorești să te angajezi, este indicat să ai o imagine clară asupra a ceea ce îți dorești. Gândește-te la următoarele aspecte înainte de a aplica. Ce domenii de activitate te interesează? Pe ce poziție ai vrea să lucrezi? Ce competențe și aptitudini ai? Ce studii ai urmat? Plănuiești să ai o carieră pe termen lung sau cauți un loc de muncă temporar? Vrei să lucrezi de la distanță sau ești dispus să accepți o relocare într-o altă țară? Răspunzându-ți la aceste întrebări, vei reuși să-ți restrângi opțiunile și să identifici un loc de muncă specific.
Pregătește-ți un CV cât mai clar și concis
Când aplici pentru un loc de muncă în străinătate, ai nevoie de un CV impecabil. Nu este suficient să îți descrii experiența profesională și studiile într-o pagină Word. Consideră CV-ul ca fiind cartea ta de vizită. Un document clar și bine organizat îți va crește șansele să fii chemat la un interviu. În plus, denotă profesionalism și seriozitate. Totodată, limba folosită pentru redactare ar trebui să fie una de circulație internațională. Engleza este cel mai des folosită, chiar dacă aplici pentru un job în Spania sau Franța, spre exemplu. Desigur, dacă cunoști limba țării respective, poți aplica cu un CV redactat în spaniolă sau franceză. Dar cei mai mulți recrutori specifică în anunțul de angajare limba în care se dorește trimiterea documentelor.
În principiu, un CV corect ar trebui să respecte următoarele:
- să aibă o structură clară, un format aerisit cu subtitluri și liste cu puncte;
- informațiile să fie relevante, succinte și concentrate doar pe realizările profesionale;
- adaugă linkuri spre profiluri profesionale dacă există și sunt relevante;
- folosește o gramatică perfectă.
Să creezi un CV de la zero ți se pare un proces mult prea complicat? Poți folosi resurse online pentru acest lucru. Spre exemplu, poți folosi acest site web care îți permite să descarci șabloane cu design profesional în funcție de anumite profesii, să creezi un CV de la zero sau să primești ajutor de specialitate pentru a te asigura că varianta finală este una cât de poate de competentă.
Un sfat general pe care îl vei primi de la toți recrutorii: nu minți în CV-ul de angajare. Angajatorul își va da seama de acest lucru și nu este înspre beneficiul tău.
Găsește oportunități de angajare în diverse medii
După ce ți-ai creat CV-ul, ți-ai stabilit obiectivele profesionale ai și te-ai decis în ce țară ai vrea să lucrezi, este timpul să începi să cauți oportunități de angajare. Mediul online este divers și îți oferă numeroase resurse pentru a-ți găsi locuri de muncă. Platformele online, precum LinkedIn, sunt foarte valoroase pentru a găsi joburi internaționale. Acestea îți permit să te conectezi cu profesioniști din domeniu, să descoperi noi ocazii și să fii la curent cu posturile din zona de activitate dorită. De asemenea, poți vizita și numeroasele site-uri de recrutare pe care le găsești printr-o simplă căutare pe Google. În plus, dacă ai o idee clară și știi la ce companie vrei să aplici, accesează direct site-ul acesteia, caută secțiunea dedicată carierelor și încarcă-ți CV-ul profesional.
Aplică pentru locul de muncă dorit
Odată creat CV-ul și identificate locurile de muncă potrivite pentru tine, începe să aplici. Cum? Ei bine, procesul de aplicare variază în funcție de companie sau de țară. Uneori poți aplica direct prin intermediul platformelor unde găsești joburile, alteori vei fi direcționat spre site-ul oficial al firmelor. Acest lucru nu contează foarte mult, atâta timp cât CV-ul tău ajunge unde trebuie. Așadar, verifică CV-ul de două ori pentru a te asigura că nu ai omis nicio informație și că este scris corect gramatical. Asigură-te că îndeplinești cerințele specificate în anunțul de angajare. Cu toate acestea, dacă ai încredere în forțele tale și te consideri o persoană care se adaptează ușor, aplică chiar dacă nu bifezi toate criteriile de angajare. În cele din urmă, nu știi niciodată pe cine vei impresiona prin calitățile tale.
Pregătește-te pentru interviuri
Dacă ai primit un răspuns favorabil de la o companie, înainte de interviul propriu-zis acordă-ți timp și pregătește-te. Ce înseamnă acest lucru? Nu trebuie să faci cercetări demne de un detectiv privat. Dar poți să cauți câteva informații despre companie, despre cultura ei și industria în care activează. De asemenea, pregătește-ți o listă cu întrebări pe care vrei să le adresezi intervievatorului. Fii cât mai concis pentru că în acest fel poți afla foarte multe informații legate de postul pentru ca ai aplicat și ai fost contactat.
Căutarea și găsirea unui loc de muncă în străinătate care să rezoneze cu obiectivele tale este uneori un proces destul de provocator. Deși necesită timp, efort din partea ta și o bună planificare, recompensele vor fi pe măsură. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a face acest pas, este să-ți clarifici obiectivele profesionale și să creezi cu CV care să conțină toate informațiile tale actualizate. O carieră internațională te va ajuta să te dezvolți profesional și, cine știe, poate chiar îți va schimba viața personală. În bine!